KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

Beszámoló az Alapítvány 2018. évi tevékenységéről

A Szent Erzsébet Caritas Alapítvány két szolgáltatási egységet működtet:
1./ Karitatív-szociális szolgálat - laikus önkéntesekkel, 1995 óta
2./ Szenvedélybeteg-ellátás - professzionális szakemberekkel, 1999 óta

1. Karitatív-szociális feladatok 2018-ban

Karitász Iroda - 23 éve folyamatosan nyitva áll a rászoruló emberek előtt, számuk folyamatosan növekszik, idén 70 fővel. Megbízhatóságunk rendszeres nyitva tartásunkban és segíteni akarásunkban gyökerezik. 32 fő bejegyzett önkéntessel és egy heti 20 órában foglalkoztatott irodavezetővel dolgozunk. Heti kétszer, 4 órában 3-3 önkéntes áll ügyfeleink rendelkezésére és közösségi szolgálatot végző diákok. Minden nap 4 órában az irodavezető látja el a szervező szolgálatot. 2802 esetben láttunk el ügyfelet pénzbeli és természetbeli juttatásokkal, pályázati pénzekből, perselypénzből, szja 1%-ból és adományokból nyújtottunk gyors segélyt és támogatást.

A Karitász Iroda munkája:

Pályázatok

- 4 jelentősebb pályázatot nyújtottunk be a tavalyi évben, mindegyik sikerrel zárult.

Adománygyűjtés

- Országos szervezésű élelmiszergyűjtés során a 70 kg élelmiszer és pénzadományból készült csomagból 237 család részesült, és az "1 millió csillag a szegényekért" akcióban befolyt összegen élelmiszert vásároltunk (55 család részesült belőle).

- Egyéb gyűjtések, adományok: TESCO élelmiszergyűjtés során 626 kg-ból 90 db karácsonyi csomag készült, édességet, játékokat, mesekönyveket, tisztálkodási szereket, oszthattunk a Tolna Megyei Kormányhivatal jóvoltából.

Missziók

- Börtönben és a Szekszárdi Szociális Központ 4 intézményében Húsvétkor és Karácsonykor a lelki támasz mellett megajándékoztuk a lakókat (23 db tisztasági csomag, édesség, gyümölcs).

- Hajléktalanok visszailleszkedését folyamatosan támogattuk rendkívüli ruhasegélyekkel, megkülönböztetett élelmiszercsomagokkal, edények, takarók, bútorok adományozásával.

- Hagyományainkhoz híven decemberben szeretetvendégségre hívtuk a Szekszárd és vonzáskörében élő, Alapítványunk által nyilvántartott rászorulókat. 80 fő fogadta el a meghívást a Wosinsky Közösségi házba a szerény ünneplésre. Megtisztelte együttlétünket Csillagné Szánthó Polixéna, Petkó Tamás plébános, aki a karácsonyról mesélt történetet, a Katolikus Iskola diákjai verses-zenés műsorral kedveskedtek és a Garay Gimnázium diákjai egy szép karácsonyi verset hoztak. Kuratóriumi elnökünk köszöntötte a megjelenteket.
Virslivel, teával és saját készítésű süteményekkel készültünk vendégeink fogadására, akik körül önkénteseink és a Garay Gimnázium diákjai sürgölődtek.
Befejezésül a meghívottak átvehették az ajándékokat.

Közösségi szolgálat

- Együttműködési megállapodásunk van négy középiskolával, a Szekszárdi Garay János Gimnáziummal, a Bezerédj István Szakképző Iskolával, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziummal, és a Kolping Katolikus Szakképző Iskolával, melynek megfelelően diák önkéntesek dolgoznak velünk.
Képzéseink során 80 diákot szólítottunk meg, s részt vettünk a TMCSEÖH szervezésében önkéntes toborzó napon.
A diákok 76 alkalommal jelentek meg szolgálattevésre, 176 munkaórát töltöttek nálunk.
Tevékenységeik: adminisztráció, csomagkészítés és -osztás, irodai munka, raktárrendezés, TESCO élelmiszergyűjtés, ajándékcsomag készítése, szeretetvendégségi szolgálat.

Közösségformálás

- Közösségünk megerősítését havi összejöveteleink, nagyböjti lelki nap, keresztút, Erzsébet napi szentmise fogadalomtétellel és kenyérosztással, roráte szolgálat és a Pálosszentkúti zarándokkirándulás szolgálta.
Június 2-án Pálosszentkútra zarándokolt csoportunk.
A helyi, zarándokoknak kiállított táblákon olvashattuk az alábbiakat: 'A legenda szerint 1791-et írtak, amikor egy pásztor, nyáját az éjjeli órán is legeltetvén ismeretlen forrásra bukkant, melynek vizében nagy fénnyel tündöklő Szűz Mária alakját pillantotta meg. A hír gyorsan terjedt a környéken és sokan jöttek a forráskúthoz a csodát látni, vízéből pedig betegeknek vittek haza. A hagyomány az eseményt azzal magyarázta, hogy annak idején a falu papja a betörő török csapatok elől a templom előtti forráskútba rejtette az Oltáriszentséget, nehogy a törökök megszentségtelenítsék. Az 1700-as évek végén - mondja egy másik csodás történet - egy béna koldus jött a Szentkúthoz. Ivott a vízből, megmosakodott, s meggyógyult: lába visszanyerte erejét. Mankóit a forrás mellett földbe szúrta, ezek kihajtottak és nagy fává terebélyesedtek. A fákat később a búcsúsok szilánkonként széthordták.
A rendnek mindig jellemzője volt a magyarságtudat. A pálos szerzetes elsősorban nem magáért, hanem nemzetéért, hazájáért imádkozik és vezekel. Pázmány Péter ősi igazsága mindegyikük tudatában él: 'Et tu Hungaria, mi dulcis patria, cum Paulinis crescis, et cum itidem decrescis.' (Te is Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni és ugyanazokkal fogsz hanyatlani.)'
A jól sikerült zarándokútunk során szentmise, tanítás és szentségimádás mellett megtekintettük a Mária múzeumot, ahol a világ minden tájáról láthatók Mária tisztelettel kapcsolatos kegytárgyak.

Képzések

Egyházmegyei karitászképzésen vett részt két alkalommal 12 önkéntesünk.
Időslátogató és otthoni segítségnyújtó tréninget szerveztünk érdeklődőknek.

Kitüntetések

Fehér bot nemzetközi napja keretében Thész László emlékérmet kapott Kovács Jánosné, kuratóriumi elnökünk.

Együttműködés

- Helyi szervezeteket, szomszédos és távoli településeket egyaránt támogattunk: Családsegítők, Vakok és gyengénlátók, Kék Madár Alapítvány, Szt. József Iskolaközpont, Decsi Romákért Egyesület, Sárpilisi idősotthon, Bogyiszló, Koppányszántói Roma Kisebbség Önkormányzata (CKÖ), Értény Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata,
- Szoros együttműködésben dolgoztunk egészségügyi, szociális, oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel (CSAO, családsegítők, pszichiátria).

Összefoglalva

2018. év során önkénteseink összesen ledolgozott óráinak száma 2006 óra volt. (Ez a Munkaügyi Fórum paraméterei alapján 857 Ft/óra-1.719.142 Ft) 2802 alkalommal láttunk el ügyfelet ruha - 5641 kg - és élelmiszer osztásával.
Az év során 696 kg élelmiszert gyűjtöttünk, és saját forrásból, valamint adományokból 2065 db élelmiszercsomagot osztottunk szét. A csomagok általában 3 - 13 kg élelmiszert tartalmaztak. A karácsonyt megelőző időszakban 100 db ajándékcsomagot és 23 db tisztasági csomagot és édességet is osztottunk.
Segélyt osztottunk az alábbi alapító okiratunkban meghatározott célokhoz: gyógyszerkiváltás, gázpalackcsere, fuvarköltség, étkezési támogatás, temetési segély, ebédbefizetés, gyorssegély krízishelyzet miatt, börtönben lévőnek csomagküldés, iskolai étkezési támogatás, hozzájárulás osztálykiránduláshoz, orvosi vizsgálat térítése, buszjegy térítés.
Adományaink között volt továbbá 13 db színes TV, 1 db TV állvány, 2 db éjjeliszekrény, 1 db babakocsi, 2 db ülőgarnitúra, 1 db hűtőszekrény, 1 db kanapé, 1 db fagyasztó, 6 db heverő, 1 db mikró, 3 db szekrénysor, 3 db szekrény, 1 db konyhabútor, 7 db asztal, 4 db szék, 5 db fotel, 2 db gáztűzhely,1 db állólámpa, 2 db ágyneműtartó, 2 db íróasztal és 5 mázsa fa.

2./ Szenvedélybeteg-ellátás – RÉV Szolgálat
A RÉV Szolgálat három személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátási formát nyújt szenvedélybetegek ás hozzátartozóik részére: nappali, közösségi, alacsonyküszöbű ellátás, és a kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye kapcsán elterelést végzünk. E mellett prevenciós programokat pl. Kábítószer-ellenes Világnapi Túra, szakmai fórumokat, kerekasztalokat szerveztünk, valamint a Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum vezetésében vállaltunk feladatokat.

A közhasznúsági jelentés további mellékleteit a következõ linkre katintva töltheti le/tekintheti meg: további mellékletek

Szekszárd, 2019. 01. 16.

Kovács Jánosné